ZorgvlietkerkSteunfonds

Concerti for a Small Flute

Virtuoze muziek van William Babel voor Sixth-Flute uit het Londen van de 18e eeuw

Ensemble Odyssee

Anna Stegman, recorder

Eva Saladin, Nadine Henrichs, violins

Agnieszka Ozanca, cello

Andrea Friggi, harpsichord

ensemble odyssee

Aanvang 16.00 uur – inloop vanaf 15.30 uur

Toegang vrij, met collecte na afloop concert


Over Ensemble Odysse

www.ensembleodyssee.com

“Ensemble Odyssee combineert kennis en respect van de Oude Muziek met een frisse aanpak die deze muziek spannend en onvergetelijk maakt”. George Adams, Expedition Audio (2015) Het ensemble werd opgericht in 2010 door Anna Stegmann (blokfluit) en Andrea Friggi (klavecimbel). Samen met de andere kernspelers, waaronder Eva Saladin, zetten zij sinds 2012 hun kennis van de historische uitvoeringspraktijk en hun muzikale verbeelding in om onbekend repertoire tot leven te wekken.
Ensemble Odyssee treedt regelmatig op in gerenommeerde zalen en in concertseries en festivals in Nederland, Duitsland, Engeland, België, Italië en Oostenrijk, zoals het Summerwind Festival, Trigonale Festival für Alte Musik, Grachtenfestival Amsterdam, Kunsthalle Lingen, Noorderkerk Amsterdam, Minimekerk Brussel, Muziekgebouw aan ´t IJ, Konzerthaus Berlin en het Concertgebouw Amsterdam. Het ensemble speelde diverse malen live voor de radiozenders Radio 4, de Concertzender, BBC 3 en Deutschlandradio, evenals voor de TV-zender Cultura24 en Nederland 2. Het ensemble was prijswinnaar van het prestigieuze Van Wassenaar Concours en heeft samengewerkt met eminente gastartiesten als Claron McFadden en Filippo Mineccia.
Van Ensemble Odyssee zijn sinds 2013 drie CD’s bij het label Pan Classics verschenen: één met werken van de minder bekende Napolitaanse componisten Antonio Farina en Pietro Marchitelli, en de andere twee met liturgische muziek van Gaetano Veneziano. Deze Cds kregen positieve kritieken in o.m. Diapason, International Record Review, BBC Music Magazine, Klassik Magazin en Early Music Review. In januari 2016 verschijnt de vierde Cd van het ensemble bij het label Glossa: een gezamenlijk project met de Italiaanse countertenor Filippo Mineccia.
In februari 2016 zal het ensemble voor het eerst een Cd in een kleine kamermuziekbezetting opnemen. Deze Cd van het label Pan Classics is gewijd aan de blokfluitconcerten van de Engelse componist Wiliam Babel. Deze productie zal vanaf 2016 in vele internationale zalen te horen zijn, waaronder het Händelhaus Halle, de Georgian Concert Society Edinburgh, de Turner Sims Concert Hall, e.a..

Anna Stegmann (blokfluit) www.anna-stegmann.com “… een blokfluitconcert van verleidelijke zoetheid, uitstekend vertolkt door Anna Stegmann”. Sophie Roughol, Diapason (2013) De Duitse blokfluitist Anna Stegmann is een gepassioneerde vertolkster van oude en hedendaagse muziek. Met haar ensembles The Royal Wind Music, Ensemble Odyssee en het trio KAZE heeft zij met veel succes opgetreden tijdens festivals in heel Europa, Noord Amerika, Japan en Australië. Met deze ensembles, en als gastsoliste bij o.a. The New Dutch Academy, is ze ook regelmatig in de nationale en internationale media te horen (o.a. Radio 4, WDR 3, Deutschlandfunk, BBC 3).
Naast haar werk als uitvoerend musicus is zij een veelgevraagde docent en geeft zij regelmatig workshops en masterclasses in Duitsland, Engeland en Nederland. Haar leerlingen zijn prijswinnaars bij nationale en internationale wedstrijden, zoals het Prinses Christina Concours, en het Concertgebouw Concours. Sinds september 2014 is zij docent Blokfluit aan de Royal Academy of Music in Londen.  Haar Cd’s (Glossa, PAN-Classics, Lindoro en Mieroprint) zijn door de internationale pers enthousiast ontvangen (Diapason, BR Klassik, Klassik Magazin, BBC Music Magazine, International Record Review, e.a.).
Anna studeerde bij Winfried Michel aan de Musikhochschule in Münster en bij Paul Leenhouts aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zei in 2011 haar Masterdiploma cum laude ontving. Eva Saladin (barokviool, concertmeester)    “[Eva Saladin] overtuigd met zuiver en bijzonder expressief spel op een uitstekend beheerst en historisch geïnformeerd manier”. Klaus Trapp, Echo Online (2015)

Eva Saladin (1987) is van Nederlands-Zwitserse komaf. Ze studeerde Viool aan het Conservatorium van Amsterdam bij Kees Koelmans (bachelordiploma met onderscheiding, 2009; masterdiploma, 2011) met bijvak Barokviool bij Lucy van Dael. Vervolgens studeerde zij master Barokviool aan de Schola Cantorum Basiliensis bij Leila Schayegh en David Plantier, en sloot haar studie in 2013 met de hoogste onderscheiding af.    Ook verdiepte zij zich in historische improvisatie in de klas van Rudolf Lutz. Ze experimenteert met de verschillende overgeleverde viooltechnieken en speelstijlen door de eeuwen heen en onderzoekt de geschiedenis van de uitgave van vioolliteratuur. In haar soloprogramma’s spelen zowel historische viooltechnieken als versiering en improvisatie een grote rol.    Eva treedt regelmatig op als solist, concertmeester en kamermusicus, en speelt met ensembles als La Cetra Barockorchester Basel, Il Profondo (CH), Profeti della Quinta (CH), Il Basilico (CH), Gli Angeli Genève, Orchester der St.Galler Bachstiftung, Ensemble Odyssee (NL), De Nieuwe Philharmonie Utrecht en Stile Galante (IT), op festivals en in concertseries als La Folia Rougemont, Freude Alter Musik Basel, Festival Alte Musik Zürich, York Early Music Festival, Potsdam Sanssouci, Musiksommer Mainz, Rhein Vokal, St. Michelen-Thierache, Grachtenfestival Amsterdam en de Seizoen Oude Muziek Nederland. Ze nam CD’s op voor onder andere de labels Glossa, Pan Classics, Brilliant Classics, Lynn Records en Cantus.

Nadine Henrichs (viool, 1984) kreeg haar eerste vioolles op 11-jarige leeftijd van Marie-Luise Jauch in Hannover. Tijdens haar schooltijd won ze meerdere malen eerste prijzen op het Duitse jeugdconcours “Jugend Musiziert” en werd ze geselecteerd voor het “Jugend Sinfonie Orchester Hannover” en het   “Niedersächsische Jugend Sinfonie Orchester”.Ook was ze in deze tijd lid van verschillende kamermuziekensembles, waarin ze zowel viool als altviool speelde. In 2004 begon ze haar vioolstudie aan de Musikhochschule Münster waar ze bij Prof. Martin Dehning studeerde. Na haar afstuderen in 2008, ging ze zich specialiseren op de barokviool bij Prof. Thomas Albert aan de Hochschule für Künste in Bremen (diploma 2012). Vanaf 2012 studeerde ze aan de Musikhochschule Nürnberg klassieke viool bij Anne Röhrig. Ze nam deel aan masterclasses bij Mira Glodeanu, Veronika Skuplik, Anton Steck en Sirkka-Liisa Kaakinen, en had privé-lessen bij Markus Hoffmann en Jane Rogers.    Nadine speelt regelmatig als violist en altviolist in ensembles zoals Holland Baroque, Ensemble Weser-Renaissance (Bremen), Luthers Bach Ensemble (Groningen), Concerto Köln, het Freiburger Barockorchester en Ensemble Odyssee. Ze deed orkestervaring op onder dirigenten als Alfredo Bernardini en Thomas Albert in producties van o.a. Mozarts “La Betulia Liberata “, Händel’s “Il parnasso in festa” en “Acis en Galathea”, Purcell’s “Fairy Queen” en “Abdelazar”.    Als lid van het European Baroque Orchestra trad zijn in 2012 een jaar lang op in concertzalen in heel Europa. In 2013 gaf ze met het orkest van de “Ambronay European Baroque Academy” een uitvoering van Monteverdi’s “L’ Orfeo”.    Nadine heeft Cd’s opgenomen voor de labels Glossa, Channel Classics, Brilliant Classics en Pan Classics.

Agnieszka Oszanca (cello)
Agnieszka Oszanca is vandaag een van de toonaangevende barokcellisten in Polen. Zij is de eerste cellist van Capella Cracoviensis, het meest dynamisch en internationaal aangezien barokorkest van Polen. Met dit orkest treed zij vaak als soliste in cello concertos op, maar speelt ze ook alle continuo partijen en kamermuziek repertoire tot en met de solo Suites an Johann Sebastian Bach. Daarnaast is zij regulair te gast bij andere Europese ensembles zoals Silva Rerum arte (PL), Stile Galante (IT) and Ensemble Odyssee (NL) en speelt samen met wereld bekende musici (o.a. Ann Hallenberg, Filippo Mineccia, Fabio Bonizzoni) op internationale podia en talloze Cd opnames (o.a. bij Glossa, Pan Classics). Agnieszka is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht bij Viola de Hoog. In haar vrije tijd geniet zij van de Aziatische keuken en is een gepassioneerde bergklimmer.

Andrea Friggi (klavecimbel) www.andreafriggi.com “… it’s the instrumental ensemble conducted by Andrea Friggi that makes us admire an inventive and sharp performance and a generous sound.”  Sophie Roughol, Diapason (2013) Andrea Friggi werd geboren in 1979 in Milaan, waar hij in 2003 aan de Università Cattolica del Sacro Cuore zijn eerste doctoraat in Klassieke Talen behaalde. In 2007 behaalde hij eveneens de doctorsgraad  in Byzantijnse filologie, aan de universiteit van Turijn. Hij is als wetenschapper actief en heeft meerdere artikelen gepubliceerd. In Italië studeerde hij orgel, klavecimbel en basso continuo bij Edoardo Bellotti en Stefano Demicheli; in 2007 verhuisde hij naar Nederland om zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam voort te zetten bij Menno van Delft, Bob van Asperen en Richard Egarr. In 2013 behaalde hij zijn mastertitel in Basso Continuo bij Thérèse de Goede.    Tegenwoordig treedt Andrea op als solist, dirigent en continuospeler op gerenommeerde podia in Europa, zoals het Concertgebouw Amsterdam, het Muziekgebouw aan ´t IJ, Konzerthaus Berlin, Erbdrostenhof Münster, het Oude Muziek Festival Utrecht, het MA- Festival Brügge, de Kunsthalle Lingen, La Chapelle des Minimes Brussels, het Grachtenfestival Amsterdam en het Van Wassenaar Festival, met onder andere de ensembles Dolce & Tempesta, Ensemble Odyssee, Stile Galante, het Sweelinck Barokorkest, en I Piccoli Olandesi. Hij nam Cd´s op voor de labels Bongiovanni, Fuga Libera, Brilliant Classics, Glossa en Pan Classics.    Naast zijn concertactiviteiten geeft Andrea Friggi sinds 2010 les in editietechniek aan het Conservatorium van Amsterdam. Van 2002 tot 2005 was hij organist aan de kerken St. Giuseppe en St. Marcellina te Milaan; en van 2003 tot 2007 aan de kerk van St. Angela Merici, eveneens in Milaan. In 2011 kreeg hij van de Nederlandse regering de prestigieuze Huygensbeurs toegekend.