ZorgvlietkerkSteunfonds

zondag 27 november 2016

CONCERT

“1717, memories of a journey to Italy”

Kamermuziek van Vivaldi, Montanari, Pisendel

Ensemble SCARAMUCCIA

Javier Lupiáñez, viool & artistieke leiding

Inés Salinas, cello

Patrícia Vintém, klavecimbel

group-picture-scaramuccia-small

  • Waar?Prins Mauritslaan 10, 2582 LR Den Haag
  • Wanneer?Zondag 27 november 2016
  • Hoe laat?Aanvang 16.00 uur - inloop vanaf 15.30 uur
  • Entree?Toegang vrij, met collecte na afloop concert

 

Programma

September, 1717.

The young virtuoso Johann Georg Pisendel returned to Germany after almost a year travelling across Italy. Pisendel, who was to become one of the most renowned musicians in Europe, arrived in Dresden later that year to take the position of Premier Violon in the Dresden Hofkapelle. During his Italian sojourn he earned the respect and friendship of the most important musicians of the time, including Vivaldi, Montanari and Albinoni. Pisendel brought with him not only the teachings of these great virtuosos but also luggage full of musical manuscripts, selecting for the return trip the most valuable scores that he could gather. It was baggage full of musical treasures, some of them performed for the final time 300 years ago.

This program begins with THE CABINET II PROJECT: a deep exploration into the Schrank II (Cabinet II) in Dresden, which contains Pisendel’s collection, one of the most important archives of 18th century music compiled exactly 300 years ago.

Antonio Lucio Vivaldi

Suonata à Solo fatto per Maestro Pisendel Del Vivaldi (Sonata in G Major, RV 25)

Allegro – Grave (by Pisendel) – Allegro

Antonio Montanari

Sonata del Sig.r Ant. Montanari (Sonata in E minor)

Largo – [without tempo] – [without tempo]

Anonymous

Sonata (Sonata in A minor)

Adagio – Presto – Allegro

Johann Georg Pisendel

Solo Violino e Basso (Sonata in E Major)

Largo – Allegro ma non tanto – Largo – Allegro assai

—-

Biografieën

Francisco Javier Lupiáñez Ruiz

javier-lupianez-small

Javier start zijn muzikale training in zijn geboorteplaats, Melilla (Spanje). Hier wint hij verschillende prijzen voor muzikale interpretatie en ook voor zijn composities. Na veel studeren en onderzoek gedaan te hebben behaald hij veel diploma’s, titels en andere vermeldingen: hij heeft klassiek viool gestudeerd aan de Superior Conservatory van Salamanca met Patricio Gutiérrez; een masterstudie in musicologie aan de Universiteit van Salamanca gedaan; afgestudeerd als docent schoolmuziek aan de Universiteit of Granada, en hij heeft barokviool gestudeerd bij Enrico Gatti aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast heeft hij aan een ontelbaar aantal masterclasses bij erg goede docenten meegedaan maar om dat allemaal op te noemen maakt dit curriculum vitae erg lang. Javier sloot zijn Masterstudie barokviool o.l.v. bij Enrico Gatti aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag af met onderscheiding. Tijdens zijn studie ontdekte hij nieuwe werken van Vivaldi; zijn onderzoek wordt gepubliceerd in de Aggiornamento del Catalogo Vivaldiano van 2015 en in de editie van 2015 van het prestigieuze Studi Vivaldiani.

Javier concerteert regelmatig als solist en concertmeester met verschillende ensembles en orkesten zoals het Barok Orkest van Salamanca, de European Baroque Academy van Ambronay, en de Academia Montis Regalis. Hij is trots dat hij het podium mocht delen met artiesten als Frans Brüggen, Sigiswald Kuijken, Amandine Beyer, Olivia Centurioni, Enrico Onofri, Enrico Gatti, Peter van Heyghen, Inés Salinas en nog vele andere geweldige mensen

Ook speelde hij met ensembles als New Dutch Academy, Arcade Ensemble, Concerto Barocco, The Eroica Project (werken van Beethoven uitgevoerd op historische instrumenten), Orquesta Barroca Conde Duque, en Collegium Musicum Den Haag. Tevens is Javier oprichter en artistiek leider van ensemble Scaramuccia. Scaramuccia heeft de wereldpremière van twee herontdekte werken van Vivaldi uitgevoerd tijdens een live concert in het radioprogramma De Musyck Kamer, uitgezonden op de Nederlandse Radio Concertzender in 2014.

Javier is oprichter van ensemble Les Esprits Animaux. Het ensemble krijgt waardering van zowel publiek als recensisten over de programmering en over de concerten die zij spelen..

Javier is een actieve ensemblespeler; hij speelt met verschillende kamermuziek ensembles over de wereld. Hij concerteert regelmatig in Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië, Duitsland, Japan en Nederland. Bovendien heeft hij opnames gemaakt bij Harmonia Mundi, France Musique, Musiqu3 en de Concertzender. Javier bespeelt een barokviool Verbeek uit 1682 die hij leent van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

www.javierlupianez.com

Inés Salinas

ines-salinas-small

Geboren in 1985 in Zaragoza (Spanje), Inés is gespecialiseerd in het uitvoeren van oude muziek op cello en de viola da gamba. Ze is mede-oprichtster van ensemble Scaramuccia, Duo Graziani en La Máquina del Tiempo, waar ze veel mee optreedt. Naast alle bezigheden voor haar ensembles is Inés freelance musicus en geeft ze celloles in Den Haag wat ze erg leuk vindt.

Inés heeft haar Bachelor- en Masterstudie behaald aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze studeerde bij Jaap ter Linden, Lucia Swarts (barokcello), en bij Mieneke van der Velden (viola da gamba). Ze kreeg coachings van Gaetano Nasillo, Hidemi Suzuki, Wieland Kuijken, Christophe Coin, Bruno Cocset, Itzair Atutxa, Rainer Zipperling, Balázs Maté, Enrico Gatti, Olivia Centurioni, en Enrico Onofri. Inés heeft ook een Bachelorstudie in klassiek cello afgesloten aan de CSMA (Zaragoza, Spanje), waar ze lessen volgde bij Ángel Luis Quintana, Cuarteto Casals, Cuarteto Quiroga, e.a.

Inés heeft een voorliefde voor Italiaanse hoogbarokke muziek, met Napolitaanse barokmuziek in het bijzonder. Ze wijdde haar Master scriptie aan het bestuderen van Napolitaans cellorepertoire uit de 18e eeuw, iets wat ze graag nog verder wil onderzoeken. Het vinden en uitvoeren van dit fantastische repertoire dat nog niet de bekendheid en waardering geniet dat het verdient, is één van Inés’ doelen.

Inés concerteerde met het Britten-Pears Baroque Orchestra (UK) tijdens een project onder leiding van Christophe Rousset; met het Orquesta Barroca Conde Duque (ES) onder leiding van Ángel Sampedro; en met I Giovani della Montis Regalis 2013 (IT) onder leiding van Olivia Centurioni, Alessandro de Marchi en Enrico Onofri.

http://inessalinas.webs.com

Patrícia Vintém

patricia-vintem-small

Portugees klaveciniste, begon op zevenjarige leeftijd met muziek spelen. Na het afronden van haar basistraining viool en klavecimbel in haar geboorteplaats, vervolgde ze haar klavecimbelstudie bij Ana Mafalda Castro aan de Oude Muziek Afdeling van de Superior School of Music in Lissabon. In 2009 behaalde ze haar diploma.

Haar zoektocht naar meer kennis en ervaring in oude muziek leidde haar naar Nederland, waar ze haar Bachelorstudie (2013) bij Jacques Ogg en haar Masterstudie (2015) bij Fabio Bonizzoni succesvol afsloot.

Sinds 2009 is Patrícia mede-oprichter en ensemblelid van Les Esprits Animaux. Met dit ensemble heeft ze twee CD’s opgenomen bij Ambronay’s Editions die zijn uitgegeven door Harmonia Mundi. Met Les Esprits Animaux trad ze op in verschillende radioprogramma’s, o.a. France Musique (FR), Musiqu3(BE) en de Concertzender (NL). Zowel als solist en continuospeler concerteert Patrícia regelmatig in Europa en Japan.

http://patriciavintem.webs.com/

meer informatie op: www.scaramucciaensemble.com