ZorgvlietkerkSteunfonds

Concert
“Les Goûts Réunies”

Collegium Musicum Den Haag

Inês d’Avena – blokfluit
Sara DeCorso – barok viool
Rebecca Rosen – barok cello
Claudio Ribeiro – klavecimbel

met werken van
Couperin, Telemann, Corelli, Vivaldi & CPE Bach

Collegium Musicum

  • Waar?Prins Mauritslaan 10, 2582 LR Den Haag
  • Wanneer?Zondag 9 maart 2014
  • Hoe laat?Aanvang 16.00 uur - inloop vanaf 15.30 uur
  • Entree?Toegang vrij, met collecte na afloop concert

Biografie

COLLEGIUM MUSICUM Den Haag werd in 2006 opgericht door jonge en talentvolle musici, onder leiding van de Braziliaans-Italiaanse klavecinist Claudio Ribeiro. Deze internationaal samengestelde groep staat bekend om zijn vitaliteit en dynamiek, en ook om zijn professionaliteit en ervaring met de historisch gewortelde uitvoering van Oude Muziek. Ze hebben als doel het presenteren van een nieuwe, spannende interpretatie van muziek uit de 17e en 18e eeuw, diep gebaseerd op musicologisch onderzoek en met gebruik van historische instrumenten.

Het concert op het Festival Oude Muziek in Utrecht in 2006 trok de aandacht van Bernhard Trebuch, die de groep uitnodigde een CD op te nemen onder zijn label, ORF Edition Alte Musik. De CD/DVD, ‘L’Europe Réunie’, werd gelanceerd in oktober 2007 en kon rekenen op enthousiaste recensies in Fanfare, Tijdschrift Oude Muziek en Pizzicato.

CMDH was de laatste jaren zeer actief in Oostenrijk (Brunnenthaler Konzertsommer, Italia Mia Wenen en de Internationale Barocktage – Stift Melk), België (Mafestival – Brugge) en Nederland (Festival Classique, Anton Philipszaal, Ridderzaal, Musica Antica da Camera, Noorderkerk Amsterdam), en met live optredens op ORF (Oostenrijkse omroep), Radio West en AVRO (Spiegelzaal van het Concertgebouw). In 2010 was CMDH een van de vijf gekozen ensembles voor de Showcase Oude Muziek, georganiseerd door het Muziek Centrum Nederland tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht.

Ook noemenswaardig is het eigenmerk project ‘Stadstournee’ met kleine concerten in de Haagse wijken.

Ines d'Avena2 Inês d’Avena – blokfluit
De in 1983, in Rio de Janeiro, geboren Inês d’Avena begon haar muzikale carrière op haar vierde jaar met muzikale vorming van L. C. Csëko, en een jaar later begon zij op de blokfluit bij C. Ernst Dias. Daarnaast werkte ze mee met de voorstellingen van Os Flautistas da Pro-Arte o.l.v. T. Pereira. Vanaf haar 14e speelde ze bij diverse oude muziek festivals, zoals Festival de Música Antiga de Juiz de Fora, Festival de Música Antiga do Rio de Janeiro, Oficina de Música de Curitiba, Boston Early Music Festival & Exhibition en het Baroque Academy van het Amherst Early Music Festival. In deze festivals volgde zij masterclasses met G. Bihan, H.-J. Fuss, C. Galhano, G. van Gele, P. Hamon, R. Kanji, D. Laurin, M. Verbruggen en R.-M. Verhagen en kamermuziek lessen met F. Gato, E. Hora en H. de Magalhães Filho, en orkestprojecten met M. Kraemer en S. Kuijken.Nadat ze tot diverse Europese conservatoria was toegelaten koos Inês in 2001 voor het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Zij behaalde in mei 2005 haar Bachelor diploma voor blokfuit waar ze bij Reine-Marie Verhagen studeerde. In hetzelfde jaar verkreeg zij ook haar diploma muziekpedagogiek, waarbij de jury haar werk met jongeren in het bijzonder prees. Inês maakte deel uit van L’Europe Galante van A. Campra in het 12e Académie Baroque Européenne d’Ambronay, o.l.v. vermaard leider en klavecinist William Christie, met concerten in Frankrijk en Spanje. In mei 2007 voltooide ze haar studie met haar Master diploma bij docent Sébastien Marq. Onlangs speelde ze als solist van het Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman in het Festival Itinéraire Baroque 2008 (Frankrijk) en was de winnaar van het Internationale Principe Francesco Maria Ruspoli Councous 2010 (Italië). Sinds september 2010 is Inês promovendus bij docARTES en werkt aan een doctoraat aan de Universiteit Leiden / Orpheus Instituut Gent.
 Sara DeCorso2 Sara DeCorso – viool
Sara DeCorso begon haar muzikale carriere als violist in haar thuisstad Fairbanks, Alaska. Ze bezocht het Oberlin conservatorium in Ohio (USA) waar zij barok en modern studeerde bij Marilyn McDonald. Vervolgens is zij afgestudeerd en gepromoveerd in viool en historische uitvoeringspraktijk aan de Stonybrook University in New York. Dit onder begeleiding van Mitchell Stern en Arthur Haas. In 2002 won zij een beurs van het F.H. Beebe fonds in Boston (USA) om haar studie in de barok voort te zetten bij Enrico Gatti aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ze werkte met verscheidene barok-ensembles in Amerika en Europa, waaronder:
Les Musiciens du Louvre (dir. Mark Minkowski), Musica ad Rhenum (dir. Jed Wentz), Anima Eterna (dir. Jos van Immerseel), Harmonie Universelle (dir. Florian Deuter), The New Dutch Academy (dir. Simon Murphy), New York Collegium (dir. Andrew Parrott), de Smithsonian Chamber Players (dir. Kenneth Slowik), en B’Rock.Sara woont in Amsterdam van waaruit zij optreedt als kamer- en concertmuzikant.
Rebecca Rosen2 Rebecca Rosen – cello
Rebecca Rosen (geboren in 1978, Los Angeles) begon op haar negende met haar studie cello. In 2000, na het behalen van haar Bachelor of Arts degree in muziektheorie aan de Universiteit van Californië te Los Angeles (UCLA), begon zij met een specialisatie in barokcello bij Prof. Elisabeth LeGuin. Naast haar opleiding volgde zij enkele intensieve barok masterclasses in San Francisco, Boston en Amherst bij o.a. Phoebe Carrai en Sarah Cunningham.In 2002 kreeg Rosen de J. William Fulbright beurs toegewezen om haar studie voort te zetten aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag waar zij in september 2007 cum laude afstudeerde als student van Jaap ter Linden. Sinds 2004 speelt Rosen met gerenommeerde orkesten als Les Musiciens du Louvre, B’Rock, Capriccio Stravagante, New Dutch Academy, La Scintilla (met Cecilia Bartoli), Al Ayre Espanol en La Stravaganza Köln. In Mei 2008 speelde zij twee suites voor cello solo van J.S. Bach in het openingsconcert van het Festival Internationale Barocktage in Melk, Oostenrijk.
claudio_ribeiro Claudio Ribeiro – clavecimbel & oprichter CMDH
Claudio Ribeiro is in São Paulo geboren en begon zijn muzikale studie met de piano in 1983. In 1994 werd hij toegelaten tot de Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Hier studeerde hij clavecimbel bij Edmundo Hora en behaalde zijn Bachelor in Koor- en Orkestdirectie. Hij heeft met vele ensembles in Zuid Amerika en Europa gespeeld, zoals Seicento, Jardim Musical, La Bagatelle, Armonico Tributo – Campinas Baroque Orchestra, Vox Brasiliensis, Orquesta Barroca del Mercosul, Harmonie Universele en het Orkest van de Académie Baroque Européenne in 2002 (o.l.v. R. Alessandrini) en 2005 (o.l.v. W. Christie). In Mei 2004 behaalde hij zijn Bachelor diploma en in juni 2006 zijn Master diploma aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Jacques Ogg. Hij werkt momenteel met de ensembles Companhia de Música – Brazilië (dirigent), LOTUS, De Swaen, Música Temprana, Giardino Musicale en het barokorkest COLLEGIUM MUSICUM Den Haag (dirigent) – Europa, en is gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.