ZorgvlietkerkSteunfonds

Concert “Collegium Musicum”

“kamermuziek uit de tijd van de Duitse barok”

Inês d’Avena, blokfluit
Peter Tabori, barokhobo
Ania Katynska, barokcello
Claudio Ribeiro, klavecimbel

met werken van
Telemann, Quantz, J.C.Bach, J.S.Bach

  • Waar?Prins Mauritslaan 10, 2582 LR Den Haag
  • Wanneer?Zondag 25 november 2012
  • Hoe laat?Aanvang 16.00 uur - inloop vanaf 15.30 uur
  • Entree?Toegang vrij, met collecte na afloop concert

Programma

G. Ph. Telemann (1681-1767)
Trio in a-klein, TWV 42:a6
Largo – Allegro – Cantabile – Allegro

J. J. Quantz (1697-1773)
Triosonata voor hobo, cello en b.c. in G-Groot (k46)
Adagio – Allegro – Adagio – Allegro

J. C. Bach (1735-1782)
Sonata in D-groot voor klavecimbel solo, Op. 5. nr. 2
Allegro di molto – Andante di molto – Minuetto

J. S. Bach (1685-1750)
Trio BWV 525
Allegro Moderato – Adagio – Allegro

G. Ph. Telemann (1681-1767)
Trio in c-klein, TWV 42:c2
Largo – Vivace – Andante – Allegro

Biografie

Enthousiast, flexibel en ruimdenkend: drie sleutelwoorden voor de vaak spontaan geformeerde muziekgezelschappen die vanaf de late zestiende eeuw in Duitsland floreerden onder de naam Collegium Musicum. Deze eigenschappen gelden ook voor COLLEGIUM MUSICUM Den Haag, al bestaat dit ensemble uitsluitend uit beroepsmusici. Sinds de oprichting in 2006 brengen de leden in wisselende bezetting bekende en minder bekende werken uit de zeventiende en achttiende eeuw. CMDH, dat vanaf het klavecimbel geleid wordt door Claudio Ribeiro, gebruikt musicologisch onderzoek en historische instrumenten om spannende interpretaties tot stand te brengen.
COLLEGIUM MUSICUM Den Haag gooide hoge ogen met optredens in Nederland, België en Oostenrijk. Eind 2007 verscheen de eerste cd/dvd, L’Europe réunie, met werken van Telemann, Vivaldi, Bach, Rebel en de Nederlander Unico Wilhelm van Wassenaer. De cd kreeg lovende recensies in binnen-en buitenland, met onder meer vier sterren in de Volkskrant. “A breath of fresh air”, noteerde de recensent van het tijdschrift Fanfare naar aanleiding van het jeugdige en levendige spel dat het ensemble aan de dag legt. De historisch correcte – naar het werk van Couperin verwijzende – titel van de cd doet overigens onvoldoende recht aan de culturele veelzijdigheid van het ensemble, waarvan de leden uit alle hoeken van de wereld afkomstig zijn.
Claudio Ribeiro is in São Paulo geboren en begon zijn muzikale studie met de piano in 1983. In 1994 werd hij toegelaten tot de Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Hier studeerde hij clavecimbel bij Edmundo Hora en behaalde zijn Bachelor in Koor- en Orkestdirectie.Hij heeft met vele ensembles in Zuid Amerika en Europa gespeeld, zoals Seicento, Jardim Musical, La Bagatelle, Armonico Tributo – Campinas Baroque Orchestra, Vox Brasiliensis, Orquesta Barroca del Mercosul, Harmonie Universele en het Orkest van de Académie Baroque Européenne in 2002 (o.l.v. R. Alessandrini) en 2005 (o.l.v. W. Christie).In Mei 2004 behaalde hij zijn Bachelor diploma en in juni 2006 zijn Master diploma aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Jacques Ogg.Hij werkt momenteel met de ensembles Companhia de Música – Brazilië (dirigent), LOTUS, De Swaen, Música Temprana, Giardino Musicale en het barokorkest COLLEGIUM MUSICUM Den Haag (dirigent) – Europa, en is gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.