ZorgvlietkerkSteunfonds

Concert “En voyage”

een muzikale reis met werken van o.a.
Byrd, Bach & Koomans


  • Waar?Prins Mauritslaan 10, 2582 LR Den Haag
  • Wanneer?Zondag 7 maart 2010
  • Hoe laat?Aanvang 16.00 uur - inloop vanaf 15.30 uur
  • Entree?Toegang vrij, met collecte na afloop concert

Muzikanten

Andrea Bub, Kirsten Christmann
Sanne Dick, Gritli Kohler,

blokfluiten

Programma “En voyage”

Antwerpener Tanzbuch (1583) Schiarazula Marazula
Vincenzo Ruffo c. 1508 -1587 Dormendo un giornoLa Gamba in basso e soprano
Tarquinio Merula 1594-1665 La Lusignuola
John Black c.*1520 Report upon ‘When shall my sorrowful sighing slake’
Hugh Ashton c.1485-1558 Hugh Ashton’s Masque
William Byrd 1543-1628 Sellenger’s Round
J.S. Bach 1685-1750 Choral: Ach grosser König
J.B de Boismortier 1689-1755 Sonate op. 7 No.1
Gravement-Allemande-Lentement-Gayment
Sören Sieg *1966 Afrikanische Suite No.2 ‘Pina ya phala’
1. ka go sale moso (vroeg in de ochtend)
2. noka ee tona (de grote rivier)
3. borakalano (het marktplein)
Dick Koomans *1957 The Jogger

Biografie

Al sinds vele jaren brengt ensemble pipelife spelplezier, virtuositeit, klankrijkdom en fantasie met vliegende vingers en op de meest verschillende blokfluiten mee naar de concertzalen.

Ensemble pipelife werd in 1999 opgericht door de blokfluitisten Andrea Bub, Kirsten Christmann, Annegret Friede en Gritli Kohler. Zij studeerden bij gerenomeerde docenten in Karlsruhe, Trossingen, Amsterdam, Den Haag, Kopenhagen en Lyon en behaalden naast hun diploma’s als solist ook nog als ensemble een Master Kamermuziek “cum laude” bij Prof. Karel van Steenhoven aan het Conservatorium te Karlsruhe.
In 2005 kwam Susanne Dick als vijfde vaste lid bij het ensemble. Daardoor ontstond de mogelijkheid om naast het repertoire voor kwartet ook muziek voor kwintet te presenteren. Vandaag hoort u ensemble pipelife in zowel trio- als kwartetbezetting.

Het repertoire van het ensemble omvat muziek van de middeleeuwen tot het heden, waarin de renaissance een belangrijk zwaartepunt inneemt. Dit komt tot uitdrukking in eigen bewerkingen en diminuties van renaissance-werken.

Als tegenpool voor de interpretatie van Oude Muziek houdt ensemble pipelife zich intensief bezig met hedendaagse muziek en de verbinding daarvan met andere kunstdisciplines. Hieruit zijn verschillende projecten ontstaan, zoals
improvisatieconcerten in samenwerking met de Kunstakademie Karlsruhe, concerten met bijzondere focus op locatie en het gebruik daarvan (“Raum-Klang”), een reeks eigen composities en speciaal voor ensemble pipelife gecomponeerde werken.

Het ensemble won reeds verschillende prijzen en stipendia:
Bij het Oude Muziek concours van het Conservatorium Karlsruhe behaalde ensemble pipelife in 2000 de tweede prijs. Dit werd gevolgd door radio-opnamen bij de SWR (Südwestdeutscher Rundfunk) en een instrumentenstipendium voor een renaissance consort van blokfluitbouwer Adriana Breukink.
Samen met de zanger Javier Hagen ontving het ensemble in 2001 bij het Internationale Wettbewerb für Junge Kultur in Düsseldorf een “Sonderpreis”. In november 2003 behaalde het kwartet de tweede plaats bij het Internationale Blockflötenwettbewerb te Engelskirchen en ontving daarnaast een stipendium van de Yehudi Menuhin Stichting.

In 2008 verscheen onder het label Rondeau de CD “Suit(e)case” met o.a. suiten uit renaissance, barok en een Afrikaanse suite van Sören Sieg.