ZorgvlietkerkSteunfonds

Concert
“Ensemble Scarabee”

Eva Harmuthová
Wendy Wouters
Marieke Rigterink
Roberto Bando

met werken voor blokfluit van
oude en hedendaagse componisten

Scarabee kwartet

  • Waar?Prins Mauritslaan 10, 2582 LR Den Haag
  • Wanneer?Zondag 27 oktober 2013
  • Hoe laat?Aanvang 16.00 uur - inloop vanaf 15.30 uur
  • Entree?Toegang vrij, met collecte na afloop concert

Programma

Henry Purcell (1659-1695)Three Parts Upon A Ground
Diego Ortiz (1510-1570)Recercada Primera
Recercada Segunda
Johann Pachelbel (1653-1706)Kanon
Camille Saint-Saëns (1835-1921)Fugue op. 99 nr. 1
Thomas Preston (†1563)In Nomine
Johann Sebastian Bach (1685-1750)Chorale “Gloria sei dir gesungen”
Chorale “Zion hört die Wächter singen”
uit kantate “Wachet auf” BWV 140
Antonio Vivaldi (1678-1741)Concerto in C RV 443
Allegro – Largo – Allegro molto
Pierre Attaignant (1494-1552)Basse dance 6 "La Magdalena" / Tourdion
uit "Neuf basses dances deux branles… "(1530)
Lance Eccles (*1944)Mazurka
Polka Grotesque
uit "Polska" (2005)
Michael Praetorius (1571-1621) La Bouree
uit "Terpsichore" (1612)
Lyndon Hilling (*1953)Samburu Samba (2000)
Paul Leenhouts (*1957)Tango für Elise (1991)

Biografie

Ensemble ‘Scarabee’ draagt de naam van de kever, die door de oude Egyptenaren als heilig werd beschouwd: men veronderstelde dat de scarabee de zon elke dag opnieuw langs de hemelbaan rolde en dat hij de mensheid geluk bracht. Het ensemble werd opgericht in 1995 door musici, afgestudeerd aan diverse Nederlandse conservatoria. Het ensemble geeft sindsdien regelmatig concerten, zowel in Nederland als daarbuiten. De leden van het ensemble ‘Scarabee’ spelen op handgebouwde instrumenten, vervaardigd naar originelen, die terug te vinden zijn in diverse musea in Europa. Het ensemble ‘Scarabee’ zet zich in voor het regelmatig uitvoeren van oude muziek op diverse historische locaties, zoals kastelen en kerken. Op deze manier maakt een modern publiek kennis met muzikale juweeltjes uit vroeger tijd, in een heel bijzondere ambiance.

 Wendy Wouters
Wendy Wouters studeerde blokfluit aan het Conservatorium te Utrecht bij Reine-Marie Verhagen en Heiko ter Schegget. Zij behaalde daar zowel het diploma Eerste Fase (1998) als het diploma Tweede Fase (2000). In 2001 studeerde zij aan ditzelfde conservatorium af voor de opleiding Schoolmuziek. Als blokfluitdocente was Wendy verbonden aan diverse muziekscholen. Sinds januari 2008 zet zij haar activiteiten als docent voort in haar eigen lespraktijk in ‘s-Hertogenbosch en geeft zij workshops blokfluitensemble in de Ardennen. Naast haar lessen geeft Wendy regelmatig concerten in Nederland en Frankrijk met het blokfluitensemble ‘Scarabee’ en speelt zij in de folkbands ‘Violet’ en ‘Dans l’air’.
Marieke Rigterink Marieke Rigterink studeerde blokfluit aan het Rotterdams Conservatorium bij Han Tol, alwaar zij in 1995 haar diploma cum laude behaalde. Zij concerteerde reeds regelmatig in binnen- en buitenland, waar zij onder meer vele cantates, de Matthäus Passion en het tweede en vierde Brandenburgs concert van J.S. Bach uitvoerde met diverse ensembles en (barok)orkesten, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Barokorkest. Momenteel woont zij in Bracieux, Midden-Frankrijk, waar zij muziekpresentaties voor kinderen verzorgt op diverse scholen in de Sologne en zich inzet voor het uitvoeren van historische muziek in de prachtige kastelen aan de Loire. Daarnaast heeft Marieke in Bracieux een bloeiende lespraktijk.
Eva Harmuthová De uit Tsjechië afkomstige Eva Harmuthová studeerde blokfluit aan het Rotterdams Conservatorium bij Thera de Clerck en Han Tol, en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Reine-Marie Verhagen, Peter van Heyghen en Heiko ter Schegget, waar zij in 2005 haar Master’s diploma Blokfluit/Kamermuziek, en in 2006 haar Master’s diploma Muziekpedagogiek behaalde. In 2006 begon zij barokhobolessen te volgen bij Diego Nadra. Vervolgens studeerde zij bij Frank de Bruine aan het Koninklijk Conservatorium (2006-2011) en ontving haar Bachelor diploma Barokhobo. Eva gaf onder meer les op de Conservatoria van Den Haag en Brno, Tsjechië. Eva is medeoprichter van het kamermuziekensemble Giardino Musicale en het orkest New Century Baroque.
Roberto Bando is geboren in Mexico Stad. Hier studeerde hij blokfluit aan de Muziekfaculteit van de Nationale Universiteit bij M. Díez-Canedo, en vervolgens ook traverso bij V. Touzet. In Nederland studeerde hij traverso bij Wilbert Hazelzet aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bij Marten Root aan het Conservatorium Amsterdam, waar hij zijn Bachelor of Music behaalde. Roberto ontving een beurs “For studies abroad Fonca-MX” en tevens de “Delta Scholarship”. Roberto is momenteel eerste fluitist van het Luthers Bach Ensemble. Hij richt zich tevens op traversobouw en opende zijn eigen atelier in Rijswijk Nederland, nadat hij bij Marten Root, Fridtjof Aurin (Düsseldorf) en Paul Beekhuizen (TU Delft) studeerde.