ZorgvlietkerkSteunfonds

Concert
“Wonders upon a note”

Ensemble Scaramuccia

Javier Lupiáñez, direction & baroque violin
Inés Salinas, baroque cello
Giulio Quirici, baroque guitar

Works by Nicola Matteis (ca. 1670 – after 1714)

1556

  • Waar?Prins Mauritslaan 10, 2582 LR Den Haag
  • Wanneer?Zondag 6 april 2014
  • Hoe laat?Aanvang 16.00 uur - inloop vanaf 15.30 uur
  • Entree?Toegang vrij, met collecte na afloop concert

scaramussica

Programma

Suite in A
Pasaggio rotto – Aria con divisione – Sarabanda Amorosa – Scaramuccia

Suite in E
Preludio semplice – Allegro- Passagio rotto – Ground

Suite in G
Preludio a chitarra sola – Second Ayre for a Guitarre – Fuga – Giga for a guitar – Giga al genio turchesco

Suite in C
Sonata – Fuga – Sonata – Diverse bizarrie sopra la vechia sarabanda o pur ciaccona

‘Wonders upon a Note’ – Music by Nicola Matteis

We know very little about the life of Nicola Matteis, it is supposed that he was born in Naples and that he moved to London around 1670. But the sources and words from the baroque era can give us some clues about this great artist who changed the musical taste of a country.
The earliest surviving reference to Nicola Matteis is in John Evelyn’s diary for November 19, 1674:
“I heard that stupendious Violin Signor Nicholao, whom certainly never mortal man Exceeded on that instrument., he had a stroak so sweete, & made it speake like the Voice of a man; & when he pleased, like a Consort of severall Instruments: he did wonders upon a Note:”
Roger North, another contemporary of Matteis, had also interesting things to say about Nicola:
“…so violent was his conference of extreams, whereof the like I never heard before or since..”
Matteis is credited with changing the English taste for violin playing from the French style to a newer,

Biografie

 grupo-scaramuccia

De leden van Scaramuccia zijn afkomstig uit Spanje, echter het ensemble Scaramuccia is opgericht in 2013 in Den Haag, op initiatief van Javier Lupiáñez. De groep heeft als doel om zelden gespeelde barokmuziek, of repertoire dat een nauwe band heeft met volksmuziek, in ere te herstellen. Vaak gaat het om muziek die te horen was op straat of in tavernes. Het eerste programma van Scarammuccia (” Wonders upon a note “) is gewijd aan de Napolitaanse violist Nicola Matteis. Een programma vol met de passie van een componist die in staat was om de Engels nationale muzikale smaak te veranderen met muziek die groeit uit de Italiaanse traditie.

Javier Lupiáñez Javier Lupiáñez, viool & directie
Francisco Javier Lupianez heeft een duivelse spel, ergens tussen Paganini en Mephistopheles. Zijn boog maken van alle gronden van de verleiding: rubatos wheedling, glissando’s onmerkbare betoverende ritmes … Deze esthetische durven rekenen op een onberispelijke techniek “Pierre-Carl Langlais, QbuzLe vioolvirtuoos en lekker Francisco Javier Lupianez” ODB-Opéra. Javier was geboren in Melilla (Spanje), waar hij diverse prijzen kreeg voor samenstelling en uitvoering als violist en musicoloog. Hij had dergelijke gelode meermaals stelt het Barokorkest van de Superior Conservatorium van Salamanca, Barokorkest van Salamanca, de Europese barok Academie van Ambronay, Academia Montis Regalis. Ook speelde hij met andere groepen als New Nederlandse Academie, Arcade Ensemble, The Eroica Project (speelt Beethoven met historische instrumenten), Orquesta Barroca Conde Duque … Hij Ontwikkelt aussi intensief werk in kamermuziek spelen met verschillende sets over de hele wereld elk jaar. Als mede-oprichter van het gehele Geesten Huisdieren Regelmatig speelt hij in Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië, Duitsland, Japan en Nederland en had opgenomen voor het Harmonia Mundi label.www.lupianbaroque.com
Inés Salinas Inés Salinas
Ines werd geboren in 1985 in Zaragoza (Spanje), waar zij in 2010 haar bachelordiploma op klassieke cello aan het ‘Conservatorio Superior de Música de Aragón’ kreeg. Tijdens haar studie op die school werd ze geïnteresseerd zijn in historisch georienteerde praktijk. Daarom begon ze te werken met afdeling Oude Muziek van de CSMA’s, het spelen in verschillende van haar ensembles en het ontvangen van lessen uit de oude muziek specialisten Silvia Márquez, Saskia Roures en Anna Margules. Sinds 2007 heeft ze in Spanje, Portugal en Spanje enkele vroege muziekacademies bijgewoond, waar ze heeft kunnen leren en adviezen kunnen ontvangen van de barokke cellisten Itziar Atutxa, Jaap ter Linden, Rainer Zipperling, Gaetano Nasillo en Balázs Mate.
In 2010 sloot ze zich aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij de afdeling Oude Muziek. Ze is momenteel in het laatste jaar van haar Bachelor’s Degree, studeren met Lucia Swarts. Ze neemt ook de viola da gamba lessen van Mieneke van der Velden. In augustus 2012 sloot ze zich aan bij een project van het Britten-Pears Baroque Orchestra (Verenigd Koninkrijk) onder leiding van Christophe Rousset. Verder zal ze dit jaar 2013 een lid van het barokorkest ‘Ik Giovani della Montis Regalis’ (Mondovì, Italië) zijn.
Giulio Quirici Giulio Quirici, baroque gitaar
Giulio Quirici (geboren in 1987) bestudeert de vroege tokkelinstrumenten met Joachim Held en Mike Fentross aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Hij is de vaste speler in de kamer-groep Radio Antiqua, en heeft o.a. uitvoeringen in orkesten onder de leiding van P. Pierlot, M. Fentross , S.Williams, E. Gatti en anderen gedaan. Hij studeerde jazzgitaar aan het Conservatorium van Vicenza, in zijn geboorteland Italië, en naast zijn reguliere studie nam hij cursussen gegeven door instellingen van wereldklasse, zoals het Berklee College of Music van Boston, de New School for Jazz en Lichte muziek van New York, de Hochschule für die Kunsten Bremen, Mozarteum Salzburg, Festival Mitte Europa onder andere. Hij is ook nog een drukke muziekleraar en werkt momenteel in verschillende basisscholen in Nederland.