ZorgvlietkerkSteunfonds

St. David’s Day Concert

Rachel Ann Morgan – mezzosopraan en harpiste
Geraint Roberts – tenor
Edward Witsenburg – harpist
Chris Witsenburg – harpist

met werken uit Wales voor harp en zang

  • Waar?Prins Mauritslaan 10, 2582 LR Den Haag
  • Wanneer?Zondag 19 februari 2012
  • Hoe laat?Aanvang 16.00 uur - inloop vanaf 15.30 uur
  • Entree?Toegang vrij, met collecte na afloop concert

PROGRAMMA

Morfa’r Frenhines The Queen’s Marsh – arr. Anne MacDearmid

Bedd Gelert Gelert’s Grave – John Thomas 1826 -1913

Alaw yr Ychen Song of the Ox – arr. Anne MacDearmid

Deryn y Bwn Bird Song – arr. Gillian Green

Ständchen Serenade – Schubert arr. John Thomas

Y Darlun The Picture – Davey Davies

Dafydd y Garreg Wen David of the White Rock – arr. Anne MacDearmid

Hiraeth Longing – traditional
Hiraeth – Grace Williams 1906 – 1977
In memoriam Willem Scheepmaker 1937-2012

A Welsh Medley – arr. Anne MacDearmid

Hob y Deri Dando Hob a derry dando – arr .John Thomas

Cadair Idris – traditional

Nos Galan New Year’s Eve – arr. John Thomas & Toos Stotijn-Heuwekemeijer

BIOGRAFIEËN

De mezzosopraan Rachel Ann Morgan werd geboren en opgevoed in een Welsh-sprekende familie in Cardiff, Wales. Zij studeerde muziek aan de Universiteit van Bristol en daarna harp bij Edward Witsenburg en zang bij Sophia van Sante aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na vijf jaar als harpiste verbonden te zijn geweest aan het Nederlands Ballet Orkest begon zij haar operacarrière bij de Opera Studio van de Nederlandse Opera Stichting. Bijzonder zijn haar concerten van klassieke- en volksliederen met eigen harpbegeleiding. Zij brengt zowel Keltische muziek uit haar geboorteland als liederen uit vele andere landen. Dit programma bracht ze naar vele Europese landen, Rusland, Japan, USA en Canada. Zij heeft tal van CD’s gemaakt, waaronder drie met eigen harpbegeleiding, vier met de harpist Edward Witsenburg, en één met de tenor Geraint Roberts. In 1994 werd zij benoemd tot Officer of the Order of the British Empire (OBE) vanwege haar verdiensten voor Britse culturele belangen.

De Britse tenor Geraint Roberts werd geboren in Swansea, Zuid Wales, en studeerde aan de Royal Academy of Music in Londen, waar hij nog tijdens zijn studie verschillende prijzen won. Na zijn studie maakte hij vier jaar deel uit van het koor van de Welsh National Opera, alvorens hij in 1987 deel ging uitmaken van het Groot Omroepkoor in Nederland. Hij werkte ook bij andere Europese koren van formaat, zoals het Collegium Vocale Gent en de Chapelle Royale de Paris (beide onder leiding van Philippe Herreweghe) en is regelmatig te gast bij het Amsterdam Baroque Choir van Ton Koopman, bij welke ensemble hij als solist te beluisteren is op de CD van Purcells The Fairy Queen.

Edward Witsenburg is de nestor van de Nederlandse harpisten. Zijn carrière omvat een tijdspanne van ruim 50 jaar. Hij zet de traditie voort van de destijds befaamde Nederlandse harpiste Rosa Spier, beroemd om haar expressieve spel. Na tien seizoenen in verschillende symfonie-orkesten te hebben gespeeld, concentreerde hij zich – naast het optreden – vooral op de pedagogiek van het harpspel. Hij bekleedde onder andere een professoraat aan de Universität Mozarteum in Salzburg. Edward Witsenburg gaf vele concerten in Nederland en in het buitenland. Hij heeft met Nikolaus Harnoncourt samengewerkt, waaronder aan Monteverdivoorstellingen van het Opernhaus te Zürich. In de loop der jaren heeft hij een harpverzameling opgebouwd, die reikt van de Middeleeuwen tot de moderne tijd. Deze collectie omvat diverse originele oude instrumenten en een aantal copieën. Hij geeft “lecture recitals” waarin hij een keur van deze harpen demonstreert.

Chris Witsenburg is vanaf zijn vroeg jeugd met de harp in aanraking geweest. In zijn middelbare schoolperiode begon hij serieus harp te studeren. In het begin van de zestiger jaren begon hij in het openbaar op te treden, met o.a. een aantal uitvoeringen van Haendel’s harpconcert en de “Ceremony of Carols” van Benjamin Britten voor jongenskoor met harpbegeleiding. De componist Nico Hermans schreef in 1981 een harpconcert voor hem en droeg dit aan hem op. Met Edward Witsenburg en Toos Stotijn vormde hij tien jaar lang een harptrio.